Onze producten zitten boordevol natuurzuivere, biologische ingrediënten. We streven ernaar om onze kruiden, koudgeperste oliën en andere mooie ingrediënten uit onze directe omgeving te halen zodat we onze producten zo duurzaam mogelijk kunnen aanbieden. Voor ingrediënten waarbij dat niet lukt gaat onze voorkeur in ieder geval uit naar producten die uit Europa komen. In veruit de meeste gevallen lukt dat. Toch blijft de Kruidentuin op het Familie Landgoed in Deil onze grootste en mooiste inspiratiebron met in gedachten: If you can’t eat it, don’t put it on your skin!

 

Parfum
Wij gebruiken geen synthetische parfum in onze producten. Alle producten zijn 100% natuurzuiver en biologisch. De producten worden gegeurd met natuurlijke etherische oliën. Dit is slechts bij een heel klein percentage van onze producten het geval. De etherische oliën geven geur aan de producten, maar hebben tevens een therapeutische werking. Elke geur of geurcombinatie doet iets anders. Onze Calendula Rijstkiem lijn is helemaal vrij van etherische oliën en is daarom ook geurloos. Deze lijn is zéér geschikt voor mensen die een zeer gevoelige huid hebben.

Alcohol
Er zijn minstens zeven verschillende soorten alcohol. Niet alle soorten alcohol zijn slecht voor je huid. De alcohol die je beter kunt vermijden is de alcohol die ook in wijn en bier zit. Om te voorkomen dat mensen cosmetische producten op gaan drinken, moet er aan de alcohol die in cosmetica toegevoegd wordt een stofje gekoppeld worden dat er voor zorgt dat het product vies smaakt. Deze “vieze” alcohol heet ‘alcohol denat’ (denatured alcohol) of ‘SD alcohol’. Andere namen die je terug kunt vinden in de ingrediëntenlijst zijn ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol. In hoge concentraties kan deze alcohol je huid uitdrogen en de natuurlijke vetten van je huid afbreken. De alcohol tast dan de barrièrefunctie van je huid aan. Alcohol zorgt er ook voor dat de voorlopers van vitamine A (denk aan beta carotene en retinol) niet verder omgezet kunnen worden tot vitamine A zuur. Je huid krijgt dan een tekort aan deze “huidverjonger”. Dit fenomeen verklaart ook deels de versnelde veroudering die je ziet bij alcoholisten.

In sommige producten gebruiken we, voor het maken van een heilzaam kruidenextract, natuurlijke ethyl alcohol om kruiden op te lossen. De concentratie natuurlijke ethyl alcohol die gebruikt wordt om kruiden op te lossen is zeer klein en daarom vrijwel verwaarloosbaar. Je hoeft je daar dus geen zorgen over te maken. De drager van dit kruidenextract kan rozenwater zijn of water of koudgeperste oliën die het grootste deel van het product vormen.

Er bestaan ook alcohol soorten die niet of nauwelijks de huid irriteren. Dit zijn cetyl alcohol, ceteary alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol. Deze “vettige” alcoholen houden juist vocht in de huid en hoef je dus niet te vermijden. Enkele van onze producten bevatten deze vettige alcohol soort.

Foute stoffen versus goede stoffen
Op de foute stoffenlijst  staan stoffen genoemd waarvoor je moet oppassen omdat ze niet goed zijn voor de huid. Kijk dus, op basis van deze lijst, vooral eens naar de ingrediënten in huidverzorgingsproducten die niet 100% natuurzuiver zijn en… schrik niet!

 

Waarom zou je kiezen voor natuurlijke huidverzorgingsproducten?

De huid is ons grootste en belangrijkste orgaan. Het spreekt voor zich dat we om deze reden voorzichtig met dit orgaan moeten omgaan. Het doel van natuurlijke huidverzorging en natuurcosmetica is het evenwicht van de huid niet te verstoren, maar juist op natuurlijke wijze te voeden en te herstellen. Daarbij is het belangrijk dat de zuurgraad, de vetmantel en de natuurlijke bacteriën van de huid in balans blijven. We spreken hier over het biologisch evenwicht.

Het biologisch evenwicht van de huid

De huid is een geniaal orgaan dat zonder enige hulpmiddelen zichzelf uitstekend in stand kan houden. Het bedekt het hele lichaam en heeft tot doel dit lichaam te beschermen tegen uitdroging, onderkoeling en agressie van buitenaf. Enkele voorbeelden hiervan zijn talg, transpiratie en zuurgraad. Talg zorgt dat de huid soepel blijft. Transpiratie zorgt voor het afkoelen van onze lichaamstemperatuur. En infecties worden geweerd door de zuurgraad. Dit alles wordt door het biologisch evenwicht automatisch geregeld. Daar hoeven wij helemaal niets voor te doen. We zouden wel gek zijn om dit mechanisme te ontregelen! Cosmetica met synthetische ingrediënten die je op de huid aanbrengt, is van invloed op de huid en het lichaam. Synthetische en niet huideigen stoffen kunnen direct of indirect de verstoringen van het biologische evenwicht van de huid veroorzaken, vooral bij gebruik op de lange termijn. Natuurlijke ingrediënten zijn in feite de enige stoffen die de huid kunnen verzorgen. De basis van natuurcosmetica producten wordt gevormd door natuurlijke ingrediënten en heilzame planten, kruiden en bloemen. De producten ondersteunen het verzorgende en herstellende vermogen van de huid. De ingrediënten waaruit natuurlijke huidverzorgingsproducten zijn samengesteld, zijn afkomstig uit de natuur. Dus wees geïnformeerd en kies bewust. Onze vuistregel luidt: “Als je het niet kunt eten moet je het ook niet op je huid smeren”.

Paraffineverslaving

In veel cosmetica worden stoffen als paraffine en siliconenoliën als ‘vetten’ gebruikt. Daarnaast komen ze de houdbaarheid van het product ten goede. Een groot nadeel is echter dat deze, voor de huid, onnatuurlijke oliën en vetten de huid monddood maken. De poriën kunnen worden ontregeld en afgesloten. Deze vetten lossen natuurlijke huidvetten op. De huid maakt echter geen nieuwe huidvetten aan. Als je met dit soort ingrediënten stopt, gaat de huid droog en onprettig aanvoelen. Veel mensen grijpen dan al snel weer naar de vette paraffine producten en… een paraffineverslaving is geboren. De huid moet minstens een maand van deze (jarenlange) verslaving herstellen en wennen aan een goede, natuurlijke verzorging. Onze producten bevatten uitsluitend plantaardige oliën die ook meteen doelgericht de werkzame stof bevatten en niet irriteren. De meeste oliën zijn ook van biologische teelt.

Natuurlijke geuren

Synthetische geurstoffen zijn vaak slecht afbreekbaar en kunnen zich in het milieu ophopen. Zij kunnen huidirritatie opwekken en bij hoge doses zijn deze stoffen zelfs giftig. Bovendien zijn er hormoonverstorende effecten op de voortplanting aangetoond. Vaak worden er Ftalaten gebruikt om de geur te fixeren. Ftalaten worden ook als weekmakers in plastic gebruikt. Het is een hoogst problematische stof die hormoonverstorend werkt en huid- en zaadcellen kan beschadigen. Een totaal ander aspect om even bij stil te staan is: de techniek staat letterlijk voor niets. Voor een habbekrats wordt synthetisch de meest fantastische geur en parfum in elkaar geknutseld. Daarmee kan een goedkoop en waardeloos product toch “lekker” gemaakt worden. Bij 100% natuurlijke huidverzorgingsproducten worden geen synthetische geurstoffen gebruikt. Het kleine gedeelte van onze producten dat gegeurd wordt, wordt dat met natuurlijke etherische oliën.

Het natuurlijke conserveringssysteem

Wij zijn trots op ons unieke, natuurlijke conserveringssysteem. De werking berust op plantenzuren, zoals anijs-, appel-, kaneel-, citroen- en salicylzuur. Ons conserveringssysteem is vrij van ruwe alcohol, petrochemicaliën, sodium lauryl sulfaat, polyethyleen, glycol en potentiële hormoon verstorende chemicaliën. Natuurlijke huidverzorgingsproducten bevatten geen synthetische chemicaliën of conserveringsmiddelen. Dit in tegenstelling tot de ‘reguliere’ huidverzorgingsproducten. De in gangbare shampoos gebruikte broomverbindingen worden ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Andere gebruikte synthetische stoffen, waaronder de bacterieremmer triclosan, hebben een verstorende werking op het geslachtelijke hormoonsysteem en kunnen overgevoeligheidsreacties van de huid teweegbrengen. Conserveringsmiddelen als parabenen en al het afgeleide gebruik worden ook veelvuldig toegepast. Deze conserveringsmiddelen doen hun werk heel goed. Zij stoppen alle enzymactiviteit in het product, waardoor het product niet bederft. Echter, conserveringsmiddelen blijven werken op de huid. Via de huid worden deze middelen in de bloedcirculatie opgenomen en zo komen ze uiteindelijk terecht in onze organen. De stabiel conserverende werking blijft ook in het lichaam actief, terwijl ze de normale enzymactiviteit van het lichaam lastigvallen. Dit kan, vooral op langere termijn en bij een inname van grote hoeveelheden, een probleem voor onze gezondheid vormen.

Houdbaarheid

Huidverzorgingsproducten hebben een houdbaarheidsdatum. Als deze verstreken is, heeft het product vaak geen effect meer. Na verloop van tijd kunnen er ook bacteriën in ontstaan die het risico op infecties vergroten. Vooral de natuurlijke en/of biologische producten bederven sneller. Dit komt doordat deze producten geen synthetische conserveringsmiddelen bevatten, zoals bijvoorbeeld parabenen. Ook paraffine en siliconenoliën worden vaak gebruikt om de houdbaarheid te verlengen. Deze stoffen zijn echter zeer slecht voor de huid. In onze producten worden deze stoffen daarom bewust deze stoffen gemeden. In plaats daarvan maken we gebruik van biologische en koudgeperste oliën.

Staat biologisch voor 100% natuurlijk

Tegenwoordig probeert elke producent van huidverzorgingsproducten mee te liften op het succes van de natuurlijke trend. De consument wordt flink om de tuin geleid. Zelfs op producten met slechts één natuurlijk ingrediënt staat doodleuk ‘natuurlijk’ of het allerlaatste mode woord ‘Bio’ vermeld. Bio, biologisch of natuurlijk is niet gelijk aan een natuurzuiver product. Het product kan heel goed parabenen, paraffine en andere synthetische stoffen bevatten. Kijk goed op de INCI lijst die verplicht op het product vermeld moet worden. Aangezien de absolute trend op dit moment ‘Bio’ is, willen wij hier toch iets dieper op in gaan. Allereerst helpen we graag een misvatting over ‘100% biologisch’de wereld uit: er bestaan geen cosmeticaproducten die 100% biologisch zijn. Waarschijnlijk is deze misvatting ontstaan doordat de consument biologische huidverzorging vergelijkt met biologische voeding. Fabrikanten en marketingmensen spelen hier natuurlijk slim op in. Maar een crème die uitsluitend uit 100% biologische ingrediënten bestaat simpelweg niet…. Biologisch geteelde ingrediënten kunnen betrekking hebben op plantaardige en botanische ingrediënten. In huidverzorgingsproducten geldt dit voor de plantaardige, etherische oliën en/of kruiden. Overige ingrediënten kunnen niet van biologische oorsprong zijn. Dit is een wezenlijk verschil met de voedingsindustrie. Wij gebruiken van de drie groepen (ingrediënten waar het kenmerk biologisch wel op van toepassing kan zijn), voornamelijk en waar mogelijk ingrediënten van biologische oorsprong en/of koudgeperst. Dit laatste staat voor onbewerkt en zo zuiver mogelijk.

 

Wij streven ernaar zo min mogelijk onnodige verpakking te gebruiken. Alle verpakkingen die wij gebruiken zijn recyclebaar. We streven naar het gebruik van verpakkingen die ‘zo duurzaam als mogelijk’ zijn. Het is op dit moment voor ons nog niet mogelijk om te kiezen voor 100% duurzame verpakkingen. Onze verpakkingen moet namelijk voldoen aan een aantal voorwaarden, waaronder: bescherming tegen bijvoorbeeld oxidatie en bacteriën. 100% duurzame verpakkingen die aan al onze voorwaarden voldoen, bestaan helaas nog niet. Omdat we dit wel nastreven, houden we de ontwikkelingen op dit gebied zeer scherp in de gaten.

Botanical Beauty kiest voor glas!

In 2017 zijn we voor een deel van onze producten overgestapt op glazen verpakkingen ipv plastic. Wil je weten waarom? In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Dit komt van afval wat op straat terecht komt, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door het poetsen van je tanden. Het nadeel van plastic is dat het niet vergaat. Dit betekent dat uiteindelijk alles terecht komt in onze zeeën en oceanen. Door verwering, zonlicht en golfslag valt groot plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige verontreiniging. Voor het milieu, maar óók voor mens en dier.

In 1997 zeilde kapitein Charles Moore via een ongebruikelijke route van Hawaii via de North Pacific Gyre naar Zuid-Californië. Daar, midden op de Grote Oceaan, zag hij dagelijks stukken plastic drijven. Later keerde hij naar het gebied terug om nader onderzoek te doen. Het bleek te gaan om een significant hogere concentratie van plastic dan elders in de oceaan. Dat plastic bleek niet alleen te drijven, maar ook te zweven in de waterkolom. Moore noemde het verschijnsel de ‘Plastic Soup’, de term die nu in de hele wereld in gebruik is. Over de gevolgen van deze Plastic Soup, die vrij desastreus zijn, kunnen we boeken vol schrijven. Voor nu volstaat alleen de constatering dat er écht iets moet veranderen.

Al vanaf haar oprichting draagt Botanical Beauty bij aan een mooiere, schonere wereld waarin de Plastic Soup afneemt in plaats van toeneemt. Zo zijn bijvoorbeeld al onze producten microplastic vrij. Maar daarmee zijn we er nog niet. Weet je bijvoorbeeld dat plastic ook onze gezondheid beïnvloedt? De microplastics zitten namelijk ook in ons drinkwater. En helaas zitten er ook microplastics in ons voedsel. Eet je vis? Dan is de kans groot dat je naast de microplastics ook nog eens zware metalen binnenkrijgt. De Plastic Soup trekt namelijk zware metalen aan waarmee onze zeeën en oceanen ook vol zitten.

Daarom hebben we ervoor gekozen een flink aantal van onze producten in glas aan te bieden. Zo helpen we significant mee aan het terugdringen van microplastics! Bijkomend voordeel is overigens dat de toepassing van glas zorgt voor een prachtige, luxe en exclusieve uitstraling van onze 100% natuurzuivere en biologische producten.